Bamboe


Bamboe is een heel stevig soort gras die veelal in de tropen te vinden is. Het is een stevig soort grasspriet die hol van binnen is. Om de zoveel centimeter is er een zogenaamde knoop waar bladeren uit groeien. Bamboe is groen of lichtbruin van kleur en staat vaak in grote getalen bij elkaar. Vaak spreekt men over bamboe bomen, omdat bamboe een bijna houtachtige textuur heeft. Je hebt veel verschillende soorten bamboe. De een wordt heel hoog en dik qua tak. De ander blijft juist fijntjes. Er zijn meer dan 1500 soorten bamboe in de wereld. De hoge en dikke soorten zijn vaak alleen terug te vinden in het regenwoud waar het klimaat ideaal is voor de groei van bamboe, in bijvoorbeeld Azië, Latijns-Amerika en Afrika. Bamboe is het snelst groeiend soort ter wereld. Er is zelf een bamboesoort die per dag één meter groeit.

Bamboe in de tuin

Ondanks dat de bamboe oorspronkelijk niet in Europa groeit, is het gras wel immens populair en kunnen sommige soorten het klimaat aan. Dit zijn vaak de fijnere soorten die niet zo hoog groeien als in het regenwoud. Bamboe wordt vaak gebruikt in een tuin om wat privacy te bieden. Ook zie je het vaak in tuinen die Aziatisch ingericht zijn. Bamboe is dan een ware toevoeging aan deze beleving. Als je bamboe eenmaal geplant hebt en een paar jaar hebt laten groeien is het ontzettend moeilijk om deze te verwijderen. De wortels zijn ontzettend stevig en kan je niet zomaar uit de grond trekken. Hier is heel veel kracht voor nodig. Het afkappen heeft geen zin, want het gras groeit zo weer aan.

Vervaardiging van bamboe

Bamboe wordt voor allerlei producten gebruikt, omdat het zo stevig en vaak ook buigzaam is. Zo worden er bijvoorbeeld vishengels of muziekinstrumenten van gemaakt. Ook zie je het vaak terug in meubels, plafonds en vloeren. Bamboe heeft een heel natuurlijke en lichte uitstraling en is hierdoor ideaal voor de vervaardiging ervan. In delen van de wereld waar de bamboe veel groeit wordt het voor nog meer doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld als bordjes. De stam wordt opengemaakt en dan heb je een kuipje waar je het eten in kan stoppen. Ook wordt het gebruikt om eten in te stoppen en dit door het vuur gaar te laten koken.

Kom nu in contact met ons en stuur een mail info@zonnebloemdag.nl.